Zoals bij de start van elk nieuw kalenderjaar, treden er weer allerlei nieuwe wetten in. Per 1 januari 2021 is dat nu niet anders. Ik heb hieronder een aantal belangrijke wetswijzigingen voor jou als (kleine) ondernemer opgesomd (bron: www.rijksoverheid.nl).
Coronacrisis: looptijd van de belastingmaatregelen
Het kabinet verlengt (nogmaals) een aantal belastingmaatregelen om de coronacrisis door te komen. Ook legt het kabinet een aantal regelingen wettelijk vast. Check goed welke voor jou van toepassing zijn.
Bron: Rijksoverheid.nl
Aanpassing lage tarief vennootschapsbelasting en schijven
In 2021 wijzigt vennootschapsbelasting door een wijziging in de schijven en tarieven. Hierdoor vallen meer bedrijven in de eerste schijf ipv de tweede schijf, waardoor de bedrijven een lager vennootschapsbelastingtarief betalen.
Compensatie transitievergoeding bij pensionering of overlijden kleine werkgever
Een bedrijf tot 25 werknemers dat stopt doordat de werkgever met pensioen gaat of overlijdt, kan vanaf 1 januari 2021 via UWV compensatie krijgen voor de betaalde ontslagvergoeding.
Werkgevers kunnen compensatie aanvragen voor een betaalde transitievergoeding bij ontslag als zij een werknemer ontslaan die meer dan 2 jaar ziek is. Dit geldt dus dadelijk ook als een klein bedrijf stopt doordat de eigenaar met pensioen gaat of overlijdt. Het kabinet wil zo voorkomen dat kleine werkgevers of hun partners in deze situatie ongewenst privévermogen moeten aanspreken.
Bedrijven met minder dan 25 werknemers die moeten sluiten doordat de werkgever ziek is, kunnen vooralsnog geen compensatie krijgen voor ontslagvergoedingen. Hieraan werkt het kabinet nog.
Zelfstandigenaftrek gaat verder omlaag
De zelfstandigenaftrek gaat vanaf 2021 stapsgewijs omlaag. Hiermee worden de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers kleiner. Zelfstandigen profiteren in 2021 wel van hogere heffingskortingen. Ook hebben zij voordeel van een lager basistarief in de inkomstenbelasting.
Geen minimumtarief zelfstandigen per 1 januari 2021
Het plan voor een minimumtarief voor zelfstandigen per 1 januari 2021 gaat niet door. Het wijzigen van het minimumtarief voor zelfstandigen en de zelfstandigenverklaring is van de baan.
Investeringskorting voor bedrijven
Het kabinet stimuleert bedrijven om investeringen te doen met een nieuwe investeringskorting, de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Deze tijdelijke regeling (voor investeringen in 2021/2022) zorgt ervoor dat bedrijven ook in deze roerige tijden blijven investeren in bijvoorbeeld nieuwe machines. Om van de regeling te kunnen profiteren moet de investeringsbeslissing zijn genomen na 1 oktober 2020, de volledige betaling plaatsvinden in 2021 of 2022 en er sprake zijn van een nieuw bedrijfsmiddel dat binnen 6 maanden in gebruik wordt genomen.
Verhoging van het ’tarief’ van de innovatiebox
Het effectieve ’tarief’ van de innovatiebox is nu 7% en stijgt dus op 1 januari 2021 naar 9%.
Alleen vergoeding voor gemaakte reiskosten
Als werkgever betaal je vaak een vaste reiskostenvergoeding aan je werknemers. Als reiskosten niet worden gemaakt, bijvoorbeeld omdat je werknemers veel thuiswerken, mag je als werkgever vanaf 1 januari 2021 niet meer belastingvrij een vergoeding geven.
Het door laten lopen van de vaste reiskostenvergoeding werd in 2020 nog toegestaan door de belastingdienst uit coulance voor de nieuwe werksituatie die ontstond door corona.
(Om)scholing toegankelijker vanaf 2021
Werknemers kunnen van hun werkgever scholing krijgen die is vrijgesteld van loonheffing. Vanaf 2021 geldt dit ook voor ex-werknemers. Goed nieuws dus want je betaalt als werkgever dan dus geen loonheffingen over de scholingskosten meer.
Wil je meer weten of heb je een specifieke juridische vraag? Laat het mij gerust weten via een reactie op dit bericht, e-mail, bericht of belletje.